Ikiaikainen menestysresepti lasten kasvattamiseen ei sisällä kananlantaa ja sadevettä, vaan suosittelee riittäviä rajoja sekä rajatonta rakkautta. Kehittyäkseen lapsi kaipaa läheisyyttä, hoivaa ja sopivan määrän kuria. Kuka määrittää, millainen määrä kuria on tarpeeksi ja millä tavoin lapsi täytyy kasvattaa?
Sinulla on päätösvalta
Aikuisuuden hienoimpia puolia on päätösvalta. Sen lisäksi, että saamme yleensä päättää omista asioistamme, meillä on valta tehdä päätöksiä omien lastemme ja vastuullamme olevien muiden lasten puolesta. Jos olisimme kovin vallanhimoisia kontrollifriikkejä ja kenties hitusen sadistisiakin, nauttisimme tällaisesta määrästä valtaa. Vanhemmille ja vastuuhenkilöille päätäntävalta aiheuttaa kuitenkin usein päänvaivaa, sillä rajojen asettaminen ei ole helppo tehtävä. Vaikka olisikin, rajojen noudattaminen tuskin sujuu aina ilman hampaidenkiristystä. Sinun tehtäväsi on tietysti valvoa lapsen etuja, mutta velvollisuutesi on opettaa tuota vallankäyttöä lapsellesikin.
Anna lapsen osallistua päätöksentekoon
Vaikka olemme syntyessämme täysin riippuvaisia muiden avusta, jo hyvin varhaisessa vaiheessa meille alkaa kehittyä oma tahto ja tarve omavaltaiseen päätöksentekoon. Kunnioitat lastasi ja lapsen oikeuksia antamalla hänen osallistua itseään koskevaan päätöksentekoon niin pienestä pitäen kuin mahdollista tarjoamalla hänelle vaihtoehtoja, joista hän saa valita mieleisensä. Ruokaillessaan lapsen on saatava päättää, minkä verran haluaa syödä. Arvosta lapsen tuntemuksia ja vaatemakua antamalla hänen valita antamistasi vaihtoehdoista mieleisensä vaatteet. Ohjaamalla ja tukemalla lasta tekemään itseensä vaikuttavia päätöksiä kehität hänen omanarvontuntoaan ja itsenäistä ajattelukykyään. Kuuntele lastasi ja kunnioita hänen mielipiteitään. Sillä tavoin hänkin kuuntelee sinuakin.