Leikkejä ja lukemista

Varaudu vauvan tuloon

Vauvan tuleminen taloon vaatii paljon valmisteluja. Vauva nimittäin tarvitsee paljon eri tarvikkeita, jotka tietysti maksavat. Oma budjettinsa tulee varata niin rattaille, pinnasängylle, autonistuimelle kuin kaikelle muullekin. Vauvan hankkimista ei tulisi koskaan kuitenkaan lykätä ainoastaan sen takia, että aika ei ole taloudellisesti oikea. Täysin oikeaa aikaa nimittäin tulee tuskin koskaan. Jos vauvan tarvikkeita ei pysty hankkimaan itse, voi silloin ottaa lainan niiden hankkimista varten. Lainaa saa nopeasti netistä esimerkiksi osoitteesta Rahalaitos.fi, jossa lainapäätöksen saa välittömästi hakemuksen lähettämisen jälkeen.

Suomen valtio myös avustaa vauvan tavaroiden kanssa. Kela myöntää joko äitiyspakkauksen tai äitiysavustuksen kaikille suomalaisille vauvoille. Äitiyspakkaus on kattava pakkaus, jossa on kaikkea sisä- ja ulkovaatteista petivaatteisiin ja muihin tarvikkeisiin, kuten talkkiin, voiteeseen ja kynsisaksiin. Sen lisäksi äitiyspakkauksessa on myös jonkin verran vauvan leluja ja kirjoja. Jos äitiyspakkauksen sijaan haluaa ottaa äitiysrahan, se on hieman vajaa 200 euroa. Sekä äitiyspakkausta että -rahaa haetaan Kelalta, joka myöntääkin ne automaattisesti kaikille talouksille, joissa raskaus on edennyt tarpeeksi pitkälle. Sen lisäksi Kela maksaa automaattisesti lapsilisää suomalaisille lapsille aina 17-vuotiaaksi asti. Lapsilisää maksetaan sitä enemmän, mitä useampia lapsia perheessä on.

Suomessa vauvan tulo ei siis edellytä niin suuria taloudellisia ponnistuksia kuin monessa muussa maassa. Täällä vauvatalouksia nimittäin avustetaan hyvin, mutta toki itsekin tulee hankkia joitakin tarvikkeita.