On totta, että perinteinen lukutaito ja medialukutaito ovat tärkeitä asioita. Lukutaitoon liittyy olennaisesti myös lukemisen ymmärtäminen ja tekstin kriittinen arviointi. On osattava erottaa luotettava lähde hölynpölystä ja objektiivinen totuus valheesta ja fiktiosta. Monia nykyvanhempia huolettaa lastensa lukemattomuus. Lukutaidon ylläpitämiseksi huoltajat saattavat esimerkiksi vaatia lukuläksyjä koulusta. Mikä oikeastaan vaikuttaa lukuintoon, ja kannattaako aikuisen huolestua, jos kirja ei kiinnosta lasta? Jos olet huolissasi siitä, lukeeko lapsesi riittävästi ja oikeanlaista sisältöä, kenties seuraavat ajatukset lievittävät ahdistusta ja auttavat alkuun:

Lukutaito karttuu leikkimällä

Lapsi oppii äänteet, kirjaimet ja tavuttamisen herkemmin, jos hänen kanssaan leikitään erilaisia kirjainleikkejä. Kirjoita paperilapuille eri tavuja, joista autat lasta muodostamaan sanoja. Myös hirsipuu-peli, ristikot, sanojen etsintä kirjainruudukosta sekä piilosanat ovat loistava tapa tukea lapsen kielellistä kehitystä.

Hyväksy , jos kirja ei kiinnosta

Joillekin perinteinen kirja sopii paremmin kuin toisille, mutta osa lapsista viihtyy paremmin e-kirjojen parissa. Kaikki lukeminen on lukemista. Anna lapsen lukea vaikka kauppalista yhteisellä ostosreissulla. Jo se on parempi kuin ei mitään. Mielikuvituksen kehittymisen kannalta taas ei ole merkitystä sillä, pääseekö lapsi nauttimaan tarinasta itse luettuna vai äänikirjan muodossa.

Painostaminen pahentaa

Mikään tekeminen ei kiinnosta, jos se on pakollista. Vältä arvostelemasta lasta lukuinnottomuudesta, äläkä vaadi häntä lukemaan. Sen sijaan lukekaa yhdessä vaikka kuvakirjoja.

Älä rajoita liikaa – anna lapsen valita

Anna lapsen valita itse häntä kiinnostavaa tekstiä, kunhan teksti ei sisällä liian seksuaalista tai raakaa materiaalia. Voit lukea isommille tarkoitettuja kirjoja ääneen ja sensuroida niistä pahimmat kirosanat sekä hypätä esimerkiksi pussauskohtausten yli.

Madalla kynnystä lehdillä

Hitaalle lukijalle kirja voi tuntua ylitsepääsemättömän pitkältä suoritukselta, johon ryhtyminen tuntuu toivottomalta. Tällöin lehdet ovat helpompia lukukohteita. Kuvitetut ja selkeästi jaotellut tekstit sopivat joillekin lukijoille paremmin kuin pitkät tekstikokonaisuudet. Lyhyet artikkelit saavat lapsen ehkä kiinnostumaan muistakin samassa lehdessä olevista jutuista.

Kirjoita lapsi tarinaan

Lapset rakastavat olla päähenkilöitä. Sinun ei tarvitse olla kirjallisuuden nobelisti kirjoittaaksesi lyhyen tarinan, jossa lapsesi saa olla haluamansa kaltainen sankari. Jos jaksat nähdä vaivaa, valokuvakirja lapsesi valokuvista on hyvä tapa yhdistää pitempiä tekstipätkiä sarjakuvamaiseen ilmaisuun ja muistoihin.