Leikkejä ja lukemista

Näin saat lapset siivoamaan

Harva meistä tuntee varsinaista intohimoa siivoamista kohtaan, vaikka tietysti löytyy niitäkin onnekkaita, joita siivoaminen ei rasita millään tavoin. Lasten aktivoiminen kotitöihin voi joskus osoittautua lähes mahdottomaksi tehtäväksi. Seuraavat vinkit eivät välttämättä tehoa enää kovin isoihin lapsiin, mutta pienet juniorit osallistuvat siivoukseen leikin varjolla enemmän kuin mielellään. Ehkä ajoissa aloitettu yhteinen siivousleikki istuttaa lapseen siivousintoilun siemenen. Ainakin siitä on enemmän hyötyä ja iloa kuin lapselle suuttuminen, jos siivous jää alkutekijöihinsä tai ei ala lainkaan.

Siivoukseen ideoita internetistä

Siivoaminen on helppo tapa opettaa lapselle värejä, muotoja, kokovertailua, lukumääriä ja kielellistä ilmaisua, esimerkiksi aakkosia. Internetissä jaetaan yksityiskohtaisia vinkkejä lasten ja nuorten siivousinnon herättelyyn erilaisten kannustusten ja tehtävien muodossa. Esimerkiksi partion sivuilla ja positiivinenkasvatus.com-blogissa kerrotaan kokeilemisen arvoisia ideoita, joilla lapset voisivat osallistua paikkojen siistimiseen ja tekemisestä jää hyvä mieli. Selkäliiton ergonomiset siivousohjeet ovat enemmän aikuiseen makuun, mutta metatöiden parissa puurtavalle heikkoselkäiselle niistä varmasti on jotain apua. Myös uutismedioissa ja kansalaisjärjestö Marttaliiton sivuilla julkaistaan ajoittain siivoustietoutta.

Mikä lelu alkaa A:lla?

Kuinka monta A-kirjaimella löytyvää esinettä löydät lattialta? Kuka ehtii kerätä kymmenen roskaa minuutissa? Syötetään yhdessä imurille pikkuruisia roskia kuin lemmikkieläimelle herkkupaloja! Isompaakaan lasta ei kannata jättää yksin huoneensa siivoamisen kanssa. Nuoria on vaikeaa aktivoida kotikolon puhtaanapitoon, mutta hekin viihtyvät varmasti paremmin siistissä huoneessa, johon kehtaavat tuoda kavereitaan. Vaikka aikuiset harvemmin sotkevat lastensa huoneita, on silti reilua osallistua siivoamiseen.