Leikkejä ja lukemista

Näin lasten saaminen mullistaa elämän

Monella lapsettomalla on lapsista ikäviä ennakkokäsityksiä. Varsinkin nuorena äidiksi tulevalle päivitellään usein sitä, kuinka tämä heittää nuoruutensa hukkaan ja kuinka myöhemminkin ehtisi. Totuus on kuitenkin se, että tällaiset ihmiset ovat yleensä itse lapsettomia, eivätkä täysin ymmärrä, mistä on puhe. Heille lapset saattavat näyttäytyä pieninä, ärsyttävinä, äänekkäinä ja kuolaisina monstereina, jotka sotkevat päivät pitkät ja pilaavat niin äidin vartalon kuin sosiaalisen elämän. Ollaan rehellisiä: edellä mainittu kuvailu saattaa silloin tällöin pitää paikkansa, ainakin jossakin määrin. Tämä on kuitenkin vain hyvin pieni osa siitä, mitä elämä lapsen kanssa todellisuudessa on. Jokainen äiti allekirjoittaa nimittäin yhden asian: elämä lapsen kanssa antaa huomattavasti enemmän kuin ottaa. Tämä artikkeli on kirjoitettu juurikin lapsettomien ennakkoluulojen murtamiseksi, sillä käymme kattavasti läpi sitä, kuinka kokonaisvaltaisen mullistava muutos lasten hankinta on – ja miksi se on kaiken sen arvoista.

Äidinrakkaus on vailla vertaa

Teini-iän ihastukset ja haikailut ja jopa nuoruusiän palavat rakkaustarinat näyttävät hyttysen kakalta verrattuna siihen tunteeseen, jota äitinä tulet kokemaan jatkuvasti. Vaikka lapsesi joskus saisikin sinut repimään hiuksiasi ja hautaamaan pääsi syvälle käsiisi laskeaksesi kolmeen, rakastat tuota pientä olentoa koko olemuksellasi, eikä tätä tunnesidettä voi katkaista mikään. Teini-ihastus haihtuu, palava rakkaus hiipuu, mutta äidin rakkaus on ja pysyy. Ennen äityttä et voi kuvitellakaan, kuinka vahvasti joitakin tunteita on mahdollista kokea, nimittäin äitiyden tuomat muutokset tunneskaalaan eivät rajoitu vain rakkauteen. Koet myös ilon, surun, pelon ja ylpeyden sellaisella tavalla, jollaista et aikaisemmin ole edes osannut kuvitella. Äkkiä ymmärrät kaikki ne tarinat, joissa äiti on vain äidinvaistonsa avulla pelastanut lapsensa palavasta talosta tai nostanut kaatuneen puun auton päältä – äidin rakkautta ei päihitä mikään, ja se on mahtava tunne.

Elämän prioriteetit menevät uusiksi

Jos on ennen elänyt ulkonäkökeskeistä ja varsin itsekästä elämää, menevät prioriteetit äitiyden myötä täysin uusiksi. Ulkona vietetyt viikonloput vaihtuvat rauhallisiin koti-iltoihin ja räikeä tyyli hieman käytännöllisempään. Äitinä yksin tehty reissu vaikkapa byggmaxiin kodin rakennus- ja sisustustarvikkeita ostamaan sattaa tuntua luksukselta ja vain äiti luokittelee tämän “omaksi laatuajakseen”. Totuus on kuitenkin se, että äiti nauttii joka hetkestä. Vaikka joskus väsyttää ja kaikki tuntuu menevän päin mäntyä, on äitiys kuitenkin myös maailman palkitsevin työ. Äitinä et ole enää vastuussa vain itsestäsi, vaan kokonaisesta uudesta ihmisestä. Ja pelkästään yksi hymy tuosta pienestä ihmisestä, yksi hali ja yksi pusu saattaa riittää pelastamaan koko päivän. Äitinä alat ottaa asiat rennommin: yksi raskausarpi siellä täällä tai naururyppy silmäkulmassa ei tunnu missään, vaan osaat ottaa ne hyvin eletyn elämän merkkeinä.

Vaikka joistakin saattaa tuntua, että lasten saamisen jälkeen koko elämä pysähtyy, sen ei todellakaan tarvitse olla niin. Äitiys ei tarkoita sitä, että pitäisi elää koko elämä kotona marttyyrina. Myös äiti voi silloin tällöin lähteä ystävien kanssa viihteelle, tanssimaan tai vaikka ravintolaan. Myös äiti voi meikata räikeästi, pukeutua paljastavasti ja käyttää korkeita korkoja. Kaikki on omasta asenteesta kiinni – äiti on supersankari, joka voi tehdä mitä vain.