Maailma on täynnä matematiikkaa. Se on hyödyllistä, hauskaa ja ihmeellistä. Osa lapsista ymmärtää matemaattisia asioita todella helposti jo hyvin nuorina, kun taas toisilla lapsilla on selkeitä vaikeuksia sisäistää niitä. Lapsella saattaa olla taipumusta esimerkiksi unohtaa lukujonosta juuri jokin tietty luku tai sekoittaa toisiinsa kellonaikoja, kuten esimerkiksi 3 ja 13, 7 ja 17 ja niin edelleen. Tämä johtuu aivojen erilaisista tavoista hahmottaa ja käsitellä eri seikkoja. Vaikka epätavanomainen numeroiden hahmottaminen tai esimerkiksi poikkeava aikakäsitys saattavat viitata joissain tapauksissa oppimisvaikeuksiin , jokainen ihminen on erilainen oppija. Aivojen kehittyessä ja tiedon karttuessa lapsen matemaattiset kyvyt kehittyvät yhtä lailla, ja voimme vielä aikuisinakin oppia laskutaitoa. Tässä joitakin ideoita lasten matemaattisen ajattelun vahvistamiseen:

Numeroleikit

Laskeminen on kivaa! Lapsi omaksuu uudet laskut helpommin, kun harjoitutat häntä leikkimielisesti. Kysele päässälaskuja, tee laskutehtäviä ja hanki kotiin matematiikkapelejä.

Käytäntö kouluttaa

Mittaaminen on kivaa! Ota lapsi mukaan kotitöihin, joissa käytetään desimittoja ja mittanauhaa. Anna laskutehtäviä ja pyydä lasta jakamaan esimerkiksi karkkipäivän herkut tasan herkuttelijoiden kesken.

Anna lapsen opettaa

Jotta tietäisit, kuinka lapsi ymmärtää matematiikkaa, sinun täytyy tietää, miten hän laskee. Kysy lapselta laskutehtäviä ja sitä, kuinka hän ratkaisee ne. Voit vaihtaa lapsen kanssa rooleja ja pyytää häntä antamaan matikkatehtäviä sinulle.

Matikkaa ilman motivaatiota?

Vaikka lapsi olisi matemaattisesti lahjakas jo varhain, myöhemmin motivaatio koko koulutyötä kohtaan saattaa laskea huomattavasti. Haluttomuus vaikuttaa keskittymiskykyyn. Kun jokin matematiikan osa-alue vaatii lapselta enemmän paneutumista, hän saattaa mieluummin luovuttaa kuin ponnistella osaamisen eteen. Lapselta kannattaa kysyä suoraan, miksi matematiikka ei kiinnosta, ja neuvotella yhdessä, millä tavalla siitä tulisi mielekkäämpää.

Lasketaanko lampaita vai rahaa?

Osa lapsista laskee mieluiten käytännönläheisiä laskuja kuvitteellisten tehtävien sijaan. Säästäminen on hyvä tapa opetella laskemista. Myös kaupassa käynti ja oman rahan käyttäminen ovat hyviä tapoja opetella laskemista. Samalla karttuvat talousosaamisen alkeet.